Жан Митрев

Македонски приказни за

Филип и Александар

 

 

zan-mitrev

Од авторот


kniga Сè започна, сè зачна кога излегов од Македонија.

 

Како минуваше времето, разните животни реални ситуации го хранеа и развиваа зачетокот.

 

Кога повторно се вратив во Македонија, тоа веќе почна силно да притиска.

 

И како сето тоа го одложував, притисокот стануваше сè поголем.

 

Со голем страв почнав да ги пишувам. Разумот велеше: Не си на „твој терен“. Ќе те сметаат за несериозен, недораснат . . . смешен!

 

Срцето велеше: Немаш друг избор. Пиши! Тоа е тоа и нема назад!

 

Борбата траеше со години.

 

Сфатив дека сум како бремена жена која мора да се породи.

 

Само се надевам дека ова ќе биде „млеко“ на малите и на големите македонски деца . . .

 

 

 

 

Новости и настани

 

Откупени 70 примероци од „Македонски приказни за Филип и Александар“ од страна на Министерството за култура на Р. Македонија и подарени на децата згрижени во СОС Детско Село, Скопје

skazniНа 10.09.2012 година на покана од Министерството за култура др Жан Митрев како автор присуствуваше на доделувањето на 70 примероци од неговата книга на децата од СОС Детско Село-Скопје , кои министерството за култура неодамна ги откупи во рамките на годишниот откуп за самостојно издадени публикации за 2012 година.
 

„Македонски приказни за Филип и Александар“ на саемот на книга во Москва

skazniИзданието на руски јазик на „Македонски приказни за Филип и Александар“ беше промовирано на 25. Меѓународен саем на книга во Москва, во склоп на македонскиот штанд организиран од страна на издавачката куќа „Македонска реч“ со поддршка на Министерството за Култура на Македонија.
 

„МАКЕДОНСКИ ПРИКАЗНИ ЗА ФИЛИП И АЛЕКСАНДАР “ издадена во Америка и достапна преку светски он-лајн книжари

skazniНа крајот од 2012 година „Македонски приказни за Филип и Александар “ е издадена на англиски јазик во Америка од страна на издавачката куќа Ауторхаус (